Hva kan vi hjelpe deg med?

Hva kunne du gjort med sanntids energidata?

Sanntids energidata er ikke lenger nice to have. Det er et must-have.

Hvis du jobber innenfor energieffektivisering eller preventivt vedlikehold er sanntids energidata et paradigmeskifte. Selv timesverdier er jo utdatert i disse dager, når effekttoppene beregnes ut fra høyeste forbruk på en time. Hvordan ville tjenesten din sett ut hvis Smart EO var fundamentet du bygget det på?

Om det er styring, visualisering, alarmering, spesialistverktøy for en type installasjon eller toppsystem, hvilke dører kunne du åpnet med tilgang på sanntids energidata? Tenk om du kunne skrudd på ventilasjonen ti minutter før det ble dårlig luft i møterommet! Ikke at vi måler luftkvalitet med energidata, men hvis ventilasjonsanlegget trekker null strøm, så kan du forvente at luftkvaliteten blir dårlig innen rimelig kort tid.


Hva er sanntids energidata?

Med sanntids energidata kan du se endringer operativt. Men hva er sanntids energidata for deg? Er det hvert sekund? Hvert minutt? For oss kommer det helt an på bruksområdet. Hvert minutt med to minutter forsinkelse er sanntid nok til å unngå effekttopper, så lenge effekttopper er snittopper per time.

For en drifter som skal stå med en ipad i hånden og vil se endringer der og da – kan ett minutt være lenge å vente. I en slik situasjon vil du kanskje gå for hvert tiende sekund. Hos oss kan du velge akkurat den oppløsningen du har behov for, men vi mener standarden burde være så hyppig som mulig. Det er jo liten grunn til å kjøre i 40 km/t på en motorvei med fartsgrense på 110 hvis det er god flyt i trafikken?

Med sanntidsdata kan du se avvikende oppførsel. Har du for eksempel masse ineffektivitet innenfor en time, så vil ikke det synes på timesverdier. Men med sanntidsdata så vil det oppdages. Da kan du være en bedre rådgiver for kundene dine og bidra til at energiforbruket deres utjevnes og optimaliseres. Når kunden din kan se effekter i sanntid, kan dere også kartlegge hvor det er mest å hente på å gjøre endringer.

Vi ser spesielt to utfordringer som sanntids energidata løser:

 

1. Effekttopper

Sporadiske effekttopper er ineffektivt og dyrt for kundene dine. Hvis de kun har få timer i en måned hvor de trenger mye strøm samtidig, så betaler de altfor mye i nettleie for et behov de kun har en gang i blant.

Eksempel: Prisen for nettleie blir satt av den timen i en måned hvor det brukes mest effekt. Brukte du mest strøm klokken 1330 mandag 5. mai, så setter denne timen prisen din for hele måneden. 

Med sanntids energidata kan effekttopper utjevnes og sjekkes for. Har kunden din i tillegg sanntid på flere målepunkter så vil de få verdien av dybdedata ved siden av. Da kan effekttoppene varsles og hindres før de skjer.

I dets natur er effekttopper sjeldent helt gjentagende. Ofte er det smellen som blir den høyeste, når det er sammenfall mellom snøsmelting, at alle bruker heisen, elbilladerne går for fullt og det er juletrefest samtidig. Med sanntids energidata kan du ikke bare se at det kommer en effekttopp, men du kan også se hvorfor de oppstår – og gjøre noe med det.

Ved å spre strømforbruket jevnt utover dagen, så vil kunden din unngå å betale mer enn de må i nettleie. Ved å styre eller flytte noe forbruk kan toppene jevnes ut, noe som vil ha stor innvirkning på strømregningen.

energidata


2. Ineffektiv drift

Den neste utfordringen som sanntids energidata kan løse er ineffektiv drift. Hvis driften av et bygg skal automatiseres på generell basis så er dere avhengig av å bruke energidata som gjør at ting styres til riktig tid. Da må dere ha energidata i høy oppløsning som kommer med én gang. Ta ventilasjon som eksempel. Kan sanntidsdata gi kunden din et bedre verktøy for å optimalisere klimaanlegget i et bygg?

Noe vi typisk ser i bygg er at ting kjøres til feil tid. For eksempel at varmeanlegg og kjøleanlegg kjøres samtidig. Selv om det kanskje kun skjer i en overgangsfase, med dobbelkjøring en halvtime av gangen, så blir det betydelige merkostnader ut av det. Svært lite effektivt, og dessuten dyrt i tillegg.

Med tilgang på sanntids energidata vil en drifter være i stand til å fjerne slik ineffektivitet. Han vil også være bedre rustet når han står i bygget og gjør endringer. Resultatene vil umiddelbart kunne ses i sanntid. Da kan også konsekvenser overvåkes, og innstillinger kan automatisk optimaliseres for å unngå ineffektivitet.

 

New call-to-action

 

 

Layer

Ta kontakt med Glitre Energiløsninger for å høre mer om hvordan vi kan hjelpe deg

Siste innlegg

SmartEO skal være bekymringsfri – inkludert det juridiske

SmartEO skal være bekymringsfri – inkludert det juridiske

Det skal være knirkefritt for deg å komme i gang med SmartEO som tjenestetilbud. Det gjelder også ... Les mer »

Fordelene ved SmartEO – og hvordan du leverer dem til kundene dine

Fordelene ved SmartEO – og hvordan du leverer dem til kundene dine

Fordelene ved SmartEO er så store at spørsmålet ikke er om du bør bytte, men snarere hvordan du ... Les mer »

Hva kunne du gjort med sanntids energidata?

Hva kunne du gjort med sanntids energidata?

Sanntids energidata er ikke lenger nice to have. Det er et must-have. Les mer »

Abonner her!