Hva kan vi hjelpe deg med?

Fordelene ved å bruke en eGauge

Hvorfor måle kun én ting når du kan måle mer? La oss se på hva du rent faktisk kan få ut av ett fysisk målepunkt.

Med en eGauge kan du få mange målepunkter ut av ett fysisk målepunkt. Du kan altså bruke ett målepunkt til å koble på mange individuelle strømmålere, og dermed få større innsikt i hva de ulike enhetene som kobles opp bruker hver for seg. For hvorfor måle kun én ting (som totalt forbruk) når du kan måle mer (som hver komponents individuelle forbruk)?

For å få det til å fungere optimalt må det være et godt egnet punkt, med informasjon om det som kan påvirke det du bryr deg om. Hva som skal måles, og hvilke enheter, bør velges ut etter grundig planlegging. Her bør du sørge for at du måler ting som faktisk gir mening for.


Hva kan en energirådgiver få ut av en eGauge?

La oss si du ser på hovedinntaket til installasjonen, da kan du se hva timesforbruket er. Men det hjelper ikke så mye hvis feil skjer på minuttnivå. Med en eGauge kan du se når toppene inntreffer. Har du enormt høye peaker i noen få minutter, vil det ikke være merkbart på timesverdier – men det er tegn på at ting ikke er optimalt. 

Høyere oppløsning avslører høye peaks, og dem vil du helst unngå. Slike topper øker sannsynligheten også for at ting blir overbelastet – og at systemet får mer nedetid. Når du vet hvor og når de skjer, kan du også komme med gode råd til kunden om hvordan driften bør legges opp for å få lavere kostnader og mer oppetid.

 

Eksempel:

THD – total harmonic distortion. Et AC-signal er en sinuskurve. Har du en komponent som er en ren ohms-motstand, så endrer ikke den signalet. Da vil strømmen også være fin sinus. Jo mer ikke-lineær og annerledes enn ohms-motstand komponenten er, desto mer vil det påvirke hvilken frekvens signalet ligger på. Ikke-lineære komponenter vil ha større forvrengning, og jo høyere ikke-lineær, desto høyere forvrengning vil du få.

Dette er noe du kan se ut fra ett målepunkt. Du kan altså bruke målingene til å finne feil som ikke skal være der. Hvis vi ser endring i forvrengning eller ser en annen forvrengning enn hva vi forventer, så kan det være et tegn på at noe ikke fungerer som det skal, eller at noe er koblet på kursen som ikke er kjent. Dette kan brukes i kontekst av prediktivt vedlikehold.

Tenk at du for eksempel har et snøsmelteanlegg, på en parkeringsplass eller en vei til lokalene dine. Vi ser ofte at disse blir satt på, uten at de blir skrudd av igjen når varmen naturlig kommer. Da står det og bruker masse strøm gjennom sommeren, uten at noen egentlig legger merke til det. Med en måler på, vil du raskt legge merke til at det trekkes unødvendig strøm til dette!


Vil du ha hjelp til å se på hva som skal måles og hvordan? Ta kontakt med en av våre rådgivere her!

 

image001 (1) – redigertimage002 (1) – redigert

Datalogger & måletrafoer


Fordelene med å ha en eGauge

Du kan få opptil ti 3-fasekurser på en tavle med en eGauge (= 30 CTer, eller Current Transformers). Med god planlegging basert på kursoversikt og kjennskap til installasjon kan dette gi deg anledning til å overvåke hvor (eller til hva) strømmen går i bygget. Med litt systematisering kan kursene deles inn i kategorier (for eksempel produksjon/drift/ikke-produksjon), og så kan du overvåke hvor stor andel av forbruket som går til ulike deler av operasjonen – noe som er nyttig å vite for energioptimalisering og kostnadsanalyse.

Det finnes også andre fordeler med å sette en eGauge på en hovedfordeling. Du kan for eksempel måle hovedinntaket og de individuelle underkursene, altså både forelder og barn. Da kan du sjekke at ting stemmer overens, altså at strømmen til forelder er lik strømmen til barna (eller i det minste at de overlapper en god del). Dette er en fin metode for feilsøking fordi åpenbare feil på denne måten er ganske lette å få øye på.

For oss er dette viktig i forbindelse med installasjon, for å kontrollsjekke at det er blitt gjort riktig. Men det kan også være fint for deg da det gir mulighet for å se at målingene fortsetter å være riktige over tid. Hvis summen av barn er høyere enn forelder så vil det være et typisk eksempel på at noe er galt.

💡 TIPS: Hvis du bare har ett målepunkt så har du ingenting å sammenligne med. Har du to eller flere målinger som er enige med hverandre så gir det større trygghet til nøyaktigheten – sannsynligheten for at flere målere er feil samtidig er lavere enn bare én.

 

Eksempel

Vi skulle sammenligne ventilasjonsforbruket til en butikk, med eksisterende målere. Våre målinger ga et ganske stort avvik sammenlignet med hva de eksisterende målerne målte, men vi hadde både en eGauge på hovedtavlen og på ventilasjonstavlen, slik at vi kunne summere opp alt forbruket på ventilasjonstavlen og sammenligne det med total ventilasjon på hovedtavla.

Begge målingene var enige med hverandre, og i den situasjonen så var det nesten garantert at det var vi som hadde rett. Vi hadde to uavhengige målere som begge målte det samme på flere steder i systemet, og sannsynligheten for at begge er feil, men tilfeldigvis gir samme svar hele tiden er svært lav.

 

 Hvorfor er det så mye feil i energidata? Les hele artikkelen her.


Bruk målinger til preventivt vedlikehold

Vi ser ofte at komponenter ikke funker som de er ment, de går ikke optimalt og kan potensielt skade både de rundt og seg selv. Med måling kan vi se slike feil og rette dem. Om du ikke måler så er du blind for alt som har med komponenten å gjøre, uavhengig av hva slags komponent det er – frem til den ikke virker lenger og leverandøren må reparere. 

Med gode målepunkter vet vi at du tidlig kan se feil på komponenter. Slike feil kan føre til at utstyret ditt går fortere ut på dato enn forventet. Du kan med andre ord forlenge levetiden til vifter og maskiner ved å ha god kontroll på målingene der. 

Eksempel:

Hvis du har tilgang på kontrollsystemene til ventilasjonsanlegget i bygget ditt, så kan du overvåke i forhold til ventilasjonsanlegget. Viftene er jo motorer, og har du god måling av en motor kan du potensielt se reduksjon (eller «dårligere helse») i viften. Du vil over tid kunne se om den kjører optimalt eller ikke, og om det oppstår endringer. Er det noen få prosent forskjell, så kan du halvere livet til motoren! Og da har du en løsning som kan brukes til preventivt vedlikehold. Da slipper du å vente til en komponent blir ødelagt, og kan rette feilen før du får nedetid og systemfeil.

 

Vi hjelper deg gjerne med å finne løsninger tilpasset deg. Ta kontakt for en uforpliktende prat i dag!

Layer

Ta kontakt med Glitre Energiløsninger for å høre mer om hvordan vi kan hjelpe deg

Siste innlegg

Fordelene ved å bruke en eGauge

Fordelene ved å bruke en eGauge

Hvorfor måle kun én ting når du kan måle mer? La oss se på hva du rent faktisk kan få ut av ett ... Les mer »

Gjennomfør energikartlegging med Smart EO

Gjennomfør energikartlegging med Smart EO

Høykvalitets energidata gjør kartlegging av energiforbruket enkelt og effektivt. Spar miljøet, spar ... Les mer »

Hva kunne du gjort med sanntids energidata?

Hva kunne du gjort med sanntids energidata?

Sanntids energidata er ikke lenger nice to have. Det er et must-have. Les mer »


Abonner her!